BASME TERAPEUTICE PENTRU COPII SI PARINTI PDF

Basme terapeuti,. Filipoi, Sempronia – Basme Terapeutice (Pentru Copii Si Parinti) .. S’uilQi, ~t~i ~PerlJ.l Si.m!c:J. c:l C!:Na fu!:l’Ut:l1Q. Basme Terapeutice Pentru Copii Si Parinti by – torrent search and download. – torrent search and download.

Author: Akijar Gogrel
Country: Germany
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 27 June 2005
Pages: 111
PDF File Size: 14.32 Mb
ePub File Size: 4.52 Mb
ISBN: 890-2-84812-220-2
Downloads: 39110
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shamuro

Thank you for interesting in our services. We are a non-profit group that run this website to share documents. We need your help to maintenance this website.

Please help us to share our service with your friends. Home cum sa te vindeci cu o poveste cum sa te vindeci cu o poveste October 8, Author: Psihologia fericirii Meg F. Bamberger Cum sa traim mult si bine. Il colore in casa Toate preocuparile si descoperirile ei, bazate pe activitatea de psihoterapeut, fac subiectul unor carti: Che cos ‘li la medicina psicosomaticaCome crescere un bambino sicuro di seI perche dei nostri bambini Humanitas, ISBN 1.

Atunci ce era cu nelinistea aceea fara motiv, cu acel du-te-vino, de parca as fi cautat un lucru si nu-l gaseam, cu acea senzatie ca ceva, nu se stie ce, ma presa. Nu-mi mai aduc aminte cum de mi-a trecut prin minte sa inventez o poveste.

Am inventat o poveste plina de personaje: Ce mai, o adevarata tragedie! Prima mea aplicare terapeutica a tehnicii inventarii unui basm a avut loc multi, foarte multi ani dupa aceea. Tratamentul tulburarilor psihosomatice prin psihoterapie era munca mea de toate zilele. Inventase un basm si nimic mai mult. Aspectul cel mai fascinant al metodei fabulatiei este ca permite accesul la abisuri de “cunostinte necunoscute”, ca sa le spun asa.

Dincolo de orice, imaginarul constituie un minunat teren de experimentare, nelimitat si sigur, a posibilelor solutii la probleme. Unele imagini-organ sunt mai usor de interpretat. De ce tocmai caii?

S-ar putea ca “basmul inimii care nu functioneaza cum trebuie” sa fie destul de usor de descoperit, dar ce ne facem cu basmul pancreasului sau al splinei care nu functioneaza cum trebuie? Oricum, dupa mine, ar fi o munca de mare interes. Spuneam ca am gasit, de-a lungul anilor, numeroase alte aplicatii pentru tehnica fabulatiei. Un alt indiscutabil domeniu de aplicare al tehnicii fabulatiei priveste basmul pentru copii. Toate povestile reproduse sunt inventate de pacienti care sufereau de o boala.

Fiecare corespunde unui parcurs de viata si unui parcurs de vindecare. Basmele reproduse sunt produsul final: Nimeni n-ar fi putut spune de unde aparuse legenda, nimeni nu-si amintea cine o povestise pentru prima oara. Cartea de fata nu intentioneaza sa fie o enciclopedie si nici nu poate relua tot ceea ce s-a scris deja pe tema basmelor.

  EL GRAN INQUISIDOR DE DOSTOIEVSKI PDF

Pentru utilizarea “basmuirii” ca instrument de problem solving este nevoie de basme care se termina cu bine si care contin, ca sa fim precisi, cele trei momente fundamentale: Acest parcurs imaginar a produs rezultate pozitive la mai multe niveluri: Consider ca actiunea imaginativa este chiar centrul de greutate al actiunii terapeutice a fabulatiei. Basmul e ca un ciclu vital: Structura mentala a copilului nu are puterea de abstractizare a celei adulte: Adultul stie prea bine cum se petrece fenomenul, dar ce ar putea spune despre motivele lui?

Nu tine de domeniul sau. Pentru ca e fierbinte. La urma urmei, ceea ce conteaza este confruntarea puterilor celor doi “vrajitori” care au pronuntat vorbele respective! Basmele sunt pline de copii: Copiii din basme nu respecta niciodata interdictiile: Realitatea pe care o traieste el e o realitate prevalent simbolica, iar explicatiile care au pentru el cel mai mult sens sunt explicatiile prin imagini. Basmul lui Babele Babele povesteste: Adoarme extrem de greu: Exista o singura pista: I-a strigat, a tipat, a cerut ajutor?

Apoi Copilul Mic a vazut casa. Pe dinafara era luminata si el s-a dus spre ea. La momentul respectiv nu s-au exprimat panica si nici cererea de ajutor: Nici micul Babele n-a manifestat niciodata suparare, nu le-a cerut nimic parintilor si nu le cere ajutorul. Nici peste noapte nu le cere ajutor, ei sunt cei care se grabesc sa-I ajute. Copilul Mic vede o casa care pe dinafara e luminata. E un punct de sprijin, o speranta: Tipa si vine bunica.

cum sa te vindeci cu o poveste

Exista o solutie, macar la nivel imaginar. Pentdu cele mai eficace s-au dovedit a fi cele de tipul: Copiilor li se povestesc basme si este un lucru foarte bun. Basmele clasice exclud ambiguitatea polivalenta a realului: Expresie a femininului negativ care face parte din viata cotidiana reala a copilului. Propria lui supravietuire este legata de acest raport.

equilibrium | Cum sa traiesti o viata sanatoasa cu TAB

Basmele sunt pline de imagini jeminine negative: Dedublarea figurii mateme este ceva tipic pentru copil si este rod al imposibilitatii de a face sa coexiste doua perceptii opuse, de a asimila ambivalenta realului. Pentruu pe ea mama vitrega o abandoneaza si o pentry de acasa, dar cu o motivatie precisa: Mastera cea rea doreste inima si ficatul Albei-ca-Zapada: Revine ideea ca mama e buna prin definitie, iar daca e rea, nu e mama.

Un personaj care, dup: Regina, mama a mirelui. Vrajile pe care le face, motivate de gelozia pentm fiu, unnaresc desfacerea cuplului prin orice mijloc, de la insinuari la omucidere. Se merge pEtnala ultimul act al dramei: J 1 ‘;ro'” ca Vrajitoarea din basrJ1e simbolizeaza feminitatea puternic distructiva. Putem indica “polaritate masculinil” acea modalitate energetica de tenolinta extroversa, adica dotata cu o miscare spre exterior, si ca “polaritate feminina” modalitatea energetica ce tinde spre caracterizata de o miscare catre interior.

  4052B DATASHEET PDF

Suferintele provocate de mamele sunt episoade limpezi, amenintari evidente, dureri limitate si temporare: La urma urmei, masterele din basme sunt personaje cu capacitati omenesti modeste, mai degraba apropiate de realitate. O mastera oarecare se margineste la maltratari.

Vrajitoarea mobilizeaza o dislTUctivitate rnai eficace si greu de demascat: Adolescentii basme, Mieti sau fete, si-au structurat de acum o personalitate proprie, desi fragila. Protagonista, printesa adormita de Vrajitoare, nu-si va putea continua procesul de dezvoltare daca cineva nu o va trezi.

Vrajitoarea are puteri magice. Detine o vasta putere asupra regnului natural si a animalelor, cunoaste wi de vraji si terapeuyice fannece, se pricepe sa foloseasca fluide magice si potiuni miraculoase Magie neagra si magie alba.

Fortele inconstientului sunt forte profunde, apropiate radacinilor biologicului naturapulsiunilor instinctuale animalelese exprima. Transfonnariie pe care Vrajitoarea le 1 f;oduce me10r sunt regresive, fac sa se coboare evolutiei: Monstrul Simbolismul Monstrtllui ne poarta spre reprezentarile unor straturi profunde ale inconstientului. Putem regrupa sub o unica semnificatie simbolica toate figurile pehtru care au drept caracteristica devorarea, nu cea provocata.

Aceste figuri nu sunt niciodata pregnant masculine sau feminine. Daca principala lor caractelistica este fopii, sunt considerati balauri feminini sau, si mai bine, fara gen. Pe de o parte, reprezinta forta obscure.

Constiinta solara duce la incepu. Acolo avem un element femh’1ll1. Sunt extrem pricepute la muncile casnice: Este o reprezentare simbolica a faptului ca procesul ei de evolutie a suferit aprinti distorsi1.

Unicitatea acestor figuri, cele mai apropiate de profunzimile inconstientc. Un proces analog intervine si in cazt11surorilor vitrege. Conflictualitatea fraterna suscita profunde sentimente de gelozie, invidie si ostilitate. Tendintele pe care mediul de viata le descurajeaza sunt proiectate asupra “celeilalte”, asupra surorii vitrege, care e lenesa, egoista, tiranica si delasatoare. Nu se poate autopercepe ca “rea” fara a se expune unei angoase intolerabile.

Partea negativa a individului e bine reprezentata, cu toate caracteristicile si cu toate sentimentele care tin de ea, nu de catre erou sau de catre eroina, ci de antagonistul acestora.

Unitate a complexa si contradictorie a individului real, cu laturile sale terpaeutice si cu cele cu calits,tile si cu slabiciunile sale, este reprezentata de unitatea tuturor personajelor basmuh:

admin